Opstalverzekering voor VvE's eindelijk marktconform.

Een beheerder maar ook het bestuur van een VvE maakt zich in de regel  niet zo druk over de verzekeringen van de VvE.  Eigenlijk hoeft dat ook niet want als er destijds een goede en weloverwogen keuze is gemaakt om alle risico’s van de VvE af te dekken  dan hoef je in principe alleen nog maar de jaarlijkse premie te betalen en “klaar is Kees”. Maar de laatste jaren heeft  de concurrentie in de verzekeringsmarkt toegeslagen met name bij de opstalverzekeringen.  Maar ik hoor uw bezwaren al;

  •         Zijn de verzekeringsvoorwaarden dan wel hetzelfde?
  •         En hoe staat het met de schade afwikkeling?
  •         En kunnen wij zomaar een opstalverzekering opzeggen?
  •         En hoe zit het dan met de andere verzekeringen van de VvE.
  •         Moet het appartementencomplex  dan weer opnieuw worden getaxeerd?

Allemaal terechte vragen waar een duidelijk antwoordt op moet komen.  Helaas is het in verzekeringsland niet zo dat verzekeringsvoorwaarden gemakkelijk te vergelijken zijn. In sommige gevallen hebben wij ontdekt dat de polisvoorwaarden beter zijn en de premie lager is. Tja, dan wordt je als beheerder pas echt wantrouwend.  Polisvoorwaarden bevatten soms boekwerken met tientallen pagina’s die natuurlijk moeilijk vergelijkbaar zijn.  Wij hebben voor u een eenvoudig Excelblad waar u heel gemakkelijk verzekeringen kunt vergelijken. Let op het is een vergelijking op hoofdlijnen en het ontslaat u niet van de plicht om goed onderzoek te doen naar de gestelde voorwaarden van de verzekeraar.

En hoe staat het met schadeafwikkelingen?  Jammer genoeg blijkt dat pas bij een schade maar u kunt natuurlijk gewoon bij een nieuwe verzekeraar  referenties vragen van VvE’s die schade hebben gehad. Een telefoontje met de voorzitter van deze VvE maakt heel veel duidelijk.

Uit ervaring blijkt dat de premies van  opstalverzekeringen zich nog het meest van elkaar onderscheiden. Het kan soms wel om honderden euro’s per jaar gaan die u kunt verdienen alleen al op de opstalverzekering. Er zijn in Nederland verzekeraars die een VvE pakketpolis hebben waarin veel schade verzekeringen zijn ondergebracht. Dat kan in sommige gevallen ook een voordeel opleveren.  Overigens is er ook niets op tegen om verschillende verzekeringen bij verschillende maatschappijen onder te brengen.  Meestal hebben beheerder zicht op de ontwikkelingen binnen de verzekeringsmarkt maar wees als bestuur ook zelf inventief om eens te zoeken naar alternatieven. Hoe meer je in deze problematiek duikt des te meer blijkt wat er allemaal mogelijk  is, en misschien was u het alweer vergeten maar de BTW op verzekeringspremies zijn onlangs aanzienlijk verhoogd dus alle reden om te markt op te gaan.

De beheerder.