Opgepiepte maaltijden steeds vaker populair in serviceflats.

Zowel in de klein huishouding en de groothuishouding zijn “opwarmmaaltijden” ongekend populair geworden.  Voor een zachte prijs kun je tegenwoordig een keur aan maaltijden kopen die er wat mij betreft vaak niet uitzien maar nog belangrijker ook geen smaakprijs verdienen.

Natuurlijk is het zo dat huishoudens tegenwoordig vragen om time management en dan kan een kant en klare maaltijd een oplossing zijn. Je kiest er tenslotte zelf voor en door de toenemende smaakvervlakking binnen onze samenleving kraait hier binnen het gezin waarschijnlijk geen haan naar. Dat ligt anders bij veel ziekenhuizen, verpleeghuizen en serviceflats waar de “eigen” centrale keuken het veld heeft moeten ruimen en de kookfabriek zijn intrede heeft gedaan. Maar laten wij ons beperken tot serviceflats want ook daar zijn de meeste keukens verdwenen en moeten bewoners het zelf maar uitzoeken. Met de veranderende visie over ouderenzorg heeft onze regering de verzorgingshuizen inmiddels volledig wegbezuinigd en dat biedt volgens mij kansen voor de serviceflats mits……

Onze opvatting is nog steeds dat de maaltijdverstrekking een essentieel onderdeel van de verzorging c.q. dienstverlening zou moeten zijn en vooral geen voorziening die bewoners van een serviceflat zelf maar moeten uitzoeken. Als serviceflats zich willen onderscheiden en tot succesvolle transities willen komen dan is een verse en zelfbereide warme maaltijdvoorziening van essentieel belang. Gelukkig zijn er in Nederlandse serviceflatorganisaties die al nadenken over zelfkookgroepen, samenwerkingsverbanden met horeca afdelingen van ROC’s of commerciële restaurantketens. Kortom, van de kookfabriek naar de eigen keuken is nog een lange en moeizame weg maar serviceflats die zichzelf serieus nemen en geen leegstand accepteren zullen het dienstenpakket zeker voor wat betreft de maaltijd voorziening nog eens nadrukkelijk onder de loep moeten nemen. Kritische zorgconsumenten realiseren zich steeds meer dat serviceflats zonder meerwaarde en of onvoldoende primaire ondersteuning geen serviceflat meer zijn maar een “uitgekleed” woongebouw en dan is thuis wonen een betere optie. 

Een gekoelde of diepvriesmaaltijd wordt wel eens verkocht als “versmaaltijd” maar wat ons betreft is dat consumenten bedrog en is er veel voor te zeggen om als serviceflatorganisatie zelf de pollepel weer ter hand te nemen om a la cart vers en smaakvol te koken. Bewoners van een serviceflat hebben er immers niet om gevraagd om in de laatste levensfase nog gebruik te moeten maken van “opgepiepte warme maaltijden”

Redactie Apartwonen.