Grafity, bron van ergenis!

Ik weet niet hoe het in uw stad erbij staat maar mij valt op dat de spuitbus en de viltstift bij sommige personen steeds populairder aan het worden is. Precies, het gaat over zogenaamde graffiti, een ergernis voor velen.

Soms kan ik nog wel eens bewondering opbrengen voor deze “kunstvorm” maar door de regel gaat het toch gewoon om het achterlaten van een “handtekening” die gevels van woongebouwen, parkeergarages, viaducten en tunnels, elektriciteitshuisjes en afscheidingen alleen maar ontsieren.

Wat mij nu eigenlijk stoort is dat gebouweigenaars dit niet alleen laten gebeuren maar het er ook bij laten zitten.

 

In veel publicaties en berichten beluister ik toch meer maatschappelijke verontwaardiging over dit fenomeen en worden eigenaars van gebouwen en publieke [kunst]werken aangespoord om actie te ondernemen.

Eigenlijk heb ik nog nooit iemand actief bezig gezien met graffiti en mijn voorlopige conclusie is dan ook dat de vervuiler zelden of nooit op heterdaad wordt gepakt.

Wat dan te doen?

Volgens mij is er maar een remedie die echt werkt namelijk “ontmoediging”!!

 

Voor de graffiti artist zijn een tweetal zaken heel belangrijk namelijk;

  1. Het kunstwerk moet opvallen, dus veel mensen moeten het zien.
  2. Het moet er vooral lang blijven zitten.

 

En misschien zit daar wel de oplossing van dit vervuilingsprobleem.

Het zogenaamde ontmoedigen zou in dit verbad betekenen dat op het moment dat de graffiti is aangebracht het zo snel als mogelijk verwijderd moet worden. Verwijderen kan betekenen schoonmaken of overschilderen ook al is dat alleen maar de graffiti. Als graffiti artiest zinkt je toch de moed in de schoenen als je ziet dat een of twee dagen later jou kunstwerk alweer verdwenen is. Wordt het probleem niet verplaats zult u zeggen? Tja, als we allemaal de zelfde actie zouden ondernemen dan garandeer ik u dat het minder zal worden maar er is nog iets.

 

Om aan de doelstellingen van de graffiti spuiters tegemoet te komen zou het natuurlijk ook een idee zijn dat gemeenten plaatsen aanwijzen of creëren waar graffiti gewoon is toegestaan.

 

En geloof het of niet er is over dit onderwerp zelfs gestudeerd. De eindrapportage “Graffiti in beeld” van Dr. Gabry Van der Veen en Funda Jelsma MSc geeft inzicht in de problematiek van graffiti in Nederland.

Hoe dan ook er zijn denk ik ook best knappe koppen in dit land om dit probleem eens aan te pakken en wellicht kan de schoonmaakbranche hier het voortouw in nemen?

     De Beheerder.