Artikelen in rubriek Warmwaterboiler

Water ontharden.

Hard water

1.1 Wat is hard water?
Wanneer water 'hard' wordt genoemd, betekent dit alleen maar dat er mineralen in zitten dan in gewoon water. Het gaat dan met name om de mineralen calcium en magnesium. De mate van hardheid van het water neemt toe, wanneer er meer calcium en magnesium in opgelost zijn.
Magnesium en calcium zijn positief geladen ionen. Vanwege hun aanwezigheid zullen andere positief geladen ionen minder makkelijk oplossen in hard water dan in water dat geen calcium en magnesium bevat.Daarom lost zeep niet goed op in hard water.

1.2 Voor welke industriën is de hardheid van het water belangrijk?
Voor veel industriele toepassingen, zoals de bereiding van drinkwater, in brouwerijen en bij sodawater maar ook bij het gebruik van koel- en ketelvoedingswater is de hardheid van het water zeer belangrijk.

2. Water ontharden

Kans op legionella besmetting in het appartement.

Kans op legionella besmetting in appartement.Het Ministerie van VROM, het Ministerie van VWS, VEWIN (Vereniging van Waterbedrijven in Nederland) en UNETO-VNI hebben een onderzoek laten uitvoeren naar het vóórkomen van Legionella in woninginstallaties. 

Alles over drinkwater

Wat is drinkwater?
Voor het gemak noemen we al het water dat in huishoudens wordt gebruikt drinkwater. We bedoelen daar eigenlijk leidingwater mee. Leidingwater bestaat uit het water dat we drinken, uit warm tapwater en uit huishoudwater.

  • Drinkwater komt in de meeste huizen uit de kraan. In verreweg de meeste huizen wordt dit ook gebruikt om bijvoorbeeld mee te douchen of om het toilet mee door te spoelen. Gezuiverd door het waterleidingbedrijf is het zo schoon dat het voor consumptie geschikt is.
  • Warm tapwater wordt soms geleverd, bijvoorbeeld om te douchen. Het gaat daarbij om water dat centraal is verwarmd voor een aantal (blokken) woningen tegelijk. Soms wordt het geleverd door energiedistributiebedrijven, in andere gevallen is de eigenaar van het appartementencomplex hiervoor verantwoordelijk. Voor warm tapwater gelden dezelfde kwaliteitseisen als voor drinkwater.
  • Huishoudwater is niet schoon genoeg voor consumptie, maar wel voor het spoelen van het toilet, het doen van de was, of om de tuin mee te besproeien. Hiervoor is een apart leidingnet nodig. Huishoudwater is niet te drinken, maar het mag natuurlijk geen gevaar opleveren voor de gezondheid. Het komt voornamelijk voor in ecologisch gebouwde (nieuwbouw)wijken. Er zijn verschillende proefprojecten om de mogelijkheden te bestuderen. Het bekendste is Leidsche Rijn bij Utrecht met 30.000 woningen.

Waar komt drinkwater vandaan?

Het nieuwe waterleidingbesluit 2002 voor collectieve installaties.

In de bijlage van deze pagina treft u aan het nieuwe waterleidingbesluit 2002 voor cllectieve waterinstallaties.