Artikelen in rubriek Ventilatietechniek

Jakon ventilatietechniek

Jakon per 1 januari 2013 nieuwe partner van stichting Apartwonen.

Jakon is een dynamisch bedrijf dat werk maakt van een schone en gezonde werk- en leefomgeving. Jakon reinigt en onderhoud luchtbehandelingsinstallaties, mechanische ventilatiesystemen, en warmte terug winning installaties voor zowel de woningbouw als utiliteitsbouw.

 

Onze opdrachtgevers zijn onder andere Vereniging van Eigenaren, zorginstellingen en serviceflats in geheel Nederland .

 

In de meeste gevallen zijn appartementen voorzien van mechanische afzuigsystemen en /of WTW installaties. Voor Vereniging van Eigenaren reinigt en onderhoud Jakon ventilatiesystemen in appartementen complexen. Het werk wordt in nauwe samenwerking met de Vereniging van Eigenaren uitgevoerd zodat door Jakon snel en efficiënt gewerkt kan worden.

Jakon reinigt ventilatie systemen met behulp van een uitgekiend milieuvriendelijk systeem.

Vervuilde lucht wordt door Jakon in speciale filterunit opgevangen en gefilterd. Een schone en milieuvriendelijke techniek die, mits periodiek herhaalt,  zorgt voor een goed functionerende ventilatiesysteem.

En daarmee voor een schone, frisse en bovenal gezonde woon- en werkomgeving.

Wilt u informatie over onderhoud van ventilatiesystemen?

www.jakon.nl

Telefoon: 0548-723582

E-mail : info@jakon.nl

JAKON AIR bv

Tarwestraat 11

7462 CT Rijssen

Aktieplan verbetering ventilatie in woningen.

Nieuwbouwwoningen krijgen betere ventilatiesystemen om voor een gezonder binnenmilieu te zorgen. Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) en minister Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) hebben daarover met de bouw- en installatiesector, ontwikkelaars, woningbouwverenigingen en consumentenorganisaties afspraken gemaakt en die in een actieplan vastgelegd.

“Het besparen van energie en het verbeteren van het binnenmilieu in woningen moet in samenhang worden aangepakt, anders tref je maatregelen die het ene doel dienen maar ten koste van het andere gaan,’’ aldus Atsma. “Het is goed dat de bouwsector haar verantwoordelijkheid neemt en met dit actieplan maatregelen treft die een gezond binnenmilieu mogelijk maken. Ze bewijst daarmee niet alleen bewoners van nieuwbouwhuizen een goede dienst, maar ook haar eigen reputatie. Ik zie, samen met mijn collega van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de uitvoering van het plan door de bouwpartijen met vertrouwen tegemoet.’’

Factsheet ventlatie.

Bouwtransparant geeft inzicht of nieuwbouw­ woningen voldoen aan de minimale energie­ prestatie­eis van het BouwBesluit.  In deze factsheet leest u hoe goede ventilatie hieraan bijdraagt.

Onderzoek mechanische balans ventilatie

Onderzoek in opdracht van VWS in de wijk Vathorst naar gezondheidsklachten van bewoners van nieuwbouwoningen omtrent gebalanceerde mechanische ventilatie systemen. Zie de rapportage in de bijlage

Parkeergarage & Ventilatietechniek

Parkeergarages worden door het toenemende autogebruik steeds vaker toegepast in appartementencomplexen. De nieuwste bouwvormen geven steeds vaker problemen om bestaande ventilatietechnieken toe te passen bij het ventileren van parkeergarages.

Ventilatie,.....een noodzaak!

Ventilatie, een noodzaak!

Gezondheid, leefcomfort en energiebesparing door goede ventilatie.
Omdat we dagelijks in huis vocht produceren, moeten we dat er ook weer uit zien te krijgen.
Door mensen, huisdieren en planten, door koken, de was drogen, de vaatwas, het aquarium en dergelijke, komt per dag wel zo'n 10-15 liter water in de vorm van waterdamp in huis.
Het gaat bij ventilatie om het toevoeren van verse lucht en het afvoeren van vochtige en vervuilde lucht. Goed ventileren in een woning is een voorwaarde voor een gezond binnenmilieu. 
Ventilatie kost energie. Maar ventileren wanneer het nodig is en op de juiste wijze kan uiteindelijk energie besparen. Het is belangrijk om in de geïsoleerde woningen continu te ventileren, want natuurlijke ventilatie door kieren en spleten komt niet meer voor. In uw woning, gebouwd na 1980, is een mechanische of balans ventilatie-installatie aanwezig.

Waarom ventileren?

Reinigen van ventilatiesystemen.

Reinigen van ventilatiesystemen

Uw ventilatiesysteem moet ieder jaar worden nagekeken en schoongemaakt. Hoe schoon er ook wordt 'huis gehouden', stof en vuil zijn niet te vermijden. Wie een kijkje neemt in een ventilatiekanaal staat versteld van de dikke koek vuil die zich daar in de loop der tijd heeft opgehoopt. Daarom moet óók het ventilatie kanaal geregeld (bijvoorbeeld om de 3 jaar) worden gereinigd. Dit kan door een speciale stofzuiger, deze methode bezorgt u geen overlast in huis. Als uw ventilatiekanaal nog nooit is schoongemaakt en u woont er al enige jaren, dan is de eerste keer een flinke klus. Indien het kanaal niet wordt schoongemaakt loopt u het risico dat vocht en vuile lucht in huis blijven hangen. 
Controleer of de ventilatiekanalen in uw huis nog open zijn De werking van de mechanische of balansventilatie is op eenvoudige wijze te controleren door een strook papier voor de opening te houden; het papiertje wordt naar de opening toe gezogen.

Zelf doen 
Zelf kunt u de ventilatieroosters en ventilatieventielen goed schoon houden. Maar lees, voordat u begint aan het schoonmaken van het ventilatiesysteem, eerst goed de handleiding van uw eigen systeem. Hieronder staan wat algemene tips, maar in uw handleiding staan mogelijk wat meer specifieke aanwijzingen. 
Gaat de bediening erg stroef, dan kan het zijn dat het rooster vervuild is. Het rooster zelf kunt u het beste droog schoonmaken met een borstel of met de stofzuiger. Bij sommige types kunt u aan de binnenkant de kap van het rooster afnemen en deze in een sopje van water met een afwasmiddel schoonmaken. De ventielen kunt u zelf met een vochtige doek, eventueel met een beetje afwasmiddel, schoonmaken. Als ze sterk vervuild zijn, kunt u ze voorzichtig uit de wand of plafond halen en ze in een sopje leggen. Wanneer u de ventielen eruit haalt, let er dan op dat ze op de juiste stand worden teruggeplaatst en dat u ze niet verwisselt. Het is handig ze te merken of te nummeren met bijvoorbeeld plakkertjes, zodat elk ventiel op de juiste plek wordt teruggeplaatst. Zijn de ventielen voorzien van filters, dan moet u deze af en toe uitwassen in een sopje met afwasmiddel. 

Ventilatie techniek.

Zuinig ventileren in gezonde woningen

In veel woningen wordt slecht geventileerd. Naast bewonersgedrag zijn er belangrijke technische oorzaken voor de geringe ventilatie:

  • door gebrek aan onderhoud van roosters, ventielen, kanalen en ventilatieboxen is de afzuiging en ook de luchttoevoer in veel woningen in ernstige mate afgenomen;
  • door geluidsoverlast van afzuigunits wordt mechanische ventilatie te weinig gebruikt;
  • door toenemend inbraakrisico blijven ramen gesloten;
  • door energiebewust gedrag proberen bewoners zo weinig mogelijk te ventileren;
  • door kierdichting van gevels is de ongecontroleerde ventilatie afgenomen.

Door de complexiteit van de normstelling in het Bouwbesluit en het ontbreken van effectieve handhaving door gemeenten en opdrachtgevers neemt ook de ventilatiekwaliteit in nieuwbouwwoningen af.