Artikelen in rubriek Binnen- en buitenverlichting

Fitlicht 2010

Ouderen hebben ten opzichte meer kunstlicht nodig om goed te kunnen zien dan jongeren. Maar hoeveel en welke verlichting is vaak een grote puzzel.In de brochure Fitlicht 2010 worden vele onderwerpen beschrven die betrekking hebben op persoonsgebonden en algemene verlichting.

Licht voor senioren.

Oudere mensen hebben specifieke eisen met betrekking tot verlichting. Dit ontstaat door leeftijdsafhankelijke veranderingen van het visuele vermogen en de verminderde flexabiliteit van het oog. Bovendien wordt de groep ouderen steeds ouder waardoor er in absolute zin steeds meer ziekten zullen voorkomen.

Duisternis als wapen tegen vandalisme.

 Duisternis als wapen tegen vandalismeEen hardnekkige opvatting is dat verlichting criminaliteit in alle situaties tegengaat. Daarom wordt buitenverlichting vaak 'beveiligingslicht' genoemd. In Amerika hebben een aantal scholen hun lichten gedoofd. De resultaten zijn verbluffend. Op jaarbasis wordt er veel geld bespaard en er treedt een significante afname van vandalisme op. Een aantal voorbeelden van het "Dark Campus"-project in de afgelopen jaren:

Noodverlichting, normen en praktijk

Noodverlichting, normen en praktijk.Wat is noodverlichting?  
Noodverlichting is verlichting die gevoed wordt door een bron die onafhankelijk is van de bron die de normale verlichting voedt. Valt de netspanning weg, dan blijft de noodverlichtingsarmatuur branden of zal geactiveerd worden om te gaan branden. Noodverlichting beschikt dus over een eigen energievoorziening.

Tritium Lights

Tritium verlichting; een nieuwe vorm van verlichte vluchtrouteaanduiding.Het grote voordeel van dit nieuwe systeem is, dat ze niet op het elektriciteitsnet of de noodstroomvoorziening hoeven te worden aangesloten en toch licht blijven geven gedurende 15 jaar! Dit houdt tevens in dat er geen bekabeling nodig is en dat ook het vervangen van lampen en accu’s tot het verleden behoort. Vanzelfsprekend nemen ze dus ook geen elektrische energie op.